Bijna ieder half jaar wordt er vanuit de polder wel weer een proefballonnetje opgelaten over een verplichte verzekering voor zzp’ers. Vorige week was het de beurt voor de AWVN. De werkgeversorganisatie had een oud plan weer uit de kast gehaald voor een verplichte verzekering voor zzp’ers. Veel broodfondsleden vroegen ons hoe het zit met die verplichting.
Opvallend is dat er nooit gesproken wordt over de groep zelfstandigen die geen zzpér zijn maar ook zelf iets moeten regelen voor het geval ze arbeidsongeschikt worden, denk aan de zelfstandigen met personeel, vennoten van een V.o.f. en de directeur groot aandeelhouders met hun BV. Ander opvallend punt is dat er telkens over zzpérs gesproken wordt en nooit met de zzpérs. Er wordt veel ingevuld, maar nooit gevraagd waar zij nu behoefte aan hebben. Vakbonden en werkgevers zijn vooral bezig met hun politieke agenda en om die te verwezenlijken hebben ze de zzpérs nodig. Je ziet dat bij de onderhandelingen over de pensioenen, de discussie over het doorbetalen van werknemers tot 2 jaar bij arbeidsongeschiktheid en de door de vakbonden aangedragen verdringing van vaste banen door flex krachten en zzpérs.
Er zijn bij die terugkerende discussies allerlei ideeën over hoe zo’n verplichte verzekering eruit zou kunnen zien. Bijvoorbeeld: een verzekering voor de eerste twee jaar op bijstandsniveau uitgevoerd door het UWV of commerciële verzekeraars met al dan niet de mogelijkheid van een opt out regeling of juist weer een verzekering voor na 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Kun je alleen gebruik maken van zelfstandigen aftrek als je iets geregeld hebt voor het geval je arbeidsongeschikt wordt en valt onder dat iets ook het Broodfonds?
Voornamelijk nog ideeën en weinig concreets. In de meeste gevallen gaat het over een mogelijke verzekering op bijstandsniveau, wat het voor de meeste zelfstandigen noodzakelijk maakt om zich aanvullend te verzekeren.
Maar nog niets is zeker. Een traject naar een mogelijk verplichte verzekering zal de nodige tijd in beslag nemen. Adviezen van SER en Raad van State, besluitvorming in Tweede en Eerste Kamer. Daar gaat nog jaren overheen. In het huidige regeerakkoord is opgenomen dat er geen verplichte verzekering voor zelfstandigen komt en dat er met verzekeraars gekeken wordt hoe er een laagdrempelige verzekering voor zelfstandigen kan komen. Voor een gesprek hierover zijn de BroodfondsMakers ook uitgenodigd. Daarnaast hebben we als BroodfondsMakers regelmatig gesprekken met belangenbehartigers van zelfstandigen als Stichting ZZP Nederland of de NVJ. We benadrukken dan altijd dat we het belangrijk vinden dat zelfstandigen zelf kunnen beslissen hoe zij zich willen verzekeren en je vooral mensen die geen verzekering nodig hebben niet op kosten moet jagen. Het zou goed zijn als de overheid voor de periode na twee jaar arbeidsongeschiktheid een regeling zou kunnen ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk is, betaalbaar, geen mensen uitsluit en in ieder geval tot aan de AOW leeftijd blijft uitkeren.
Wil je iets meer lezen over de discussie over verplichte arbeidsongeschiktheid, kijk dan bijvoorbeeld eens op de site van ZiPconomy of dit artikel van Mathijs Bouwman in het Financieel Dagblad
We houden de vinger aan de pols.
André Jonkers
Namens de BroodfondsMakers