Geen premie voor arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar wel geld op rekening: ‘Iedereen steunt elkaar’
Een vangnet voor zelfstandigen, waarbij je tóch geld krijgt als je ziek bent. Steeds meer ondernemers in Den Haag en omgeving willen deel uitmaken van zo’n broodfonds. Er is een nieuwe in oprichting. Waarom wint deze vorm van verzekering aan terrein?
Christy Dollen 19-03-24
Ze is zzp’er, maar heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Zes jaar geleden wilde Caroline de Lint (57) een aov afsluiten. De ondernemer is grafisch ontwerper van boeken en behang en wilde meer financiële zekerheid. Maar ze schrok van de hoge premies. ,,En soms hoorde ik van mensen dat ze helemaal niks vergoed kregen, al waren ze ziek.” De Haagse las via-via over broodfondsen.
,,Dat vond ik direct heel sympathiek. Dat je met elkaar zoiets doet en elkaar steunt. Haast alsof je teruggaat naar de middeleeuwen en in een klein dorp woont waar iedereen elkaar helpt.”
De Lint ging naar een informatieavond. Deze werd goed bezocht, er waren zo’n vijftig ondernemers. ,,Aan het einde werd gevraagd wat we ervan vonden. Toen werd direct besloten een broodfonds op te richten met de aanwezigen. Bijna iedereen deed mee.”
Het broodfonds van De Lint was niet voor niets. Toen ze een paar maanden niet kon werken vanwege een hersenschudding, ving haar broodfonds haar op. ,,Je krijgt dan automatisch van iedereen een gedeelte van je schenking op je rekening, je ziet dan dus alle namen van de leden voorbijkomen.” Ze noemt het hartverwarmend. ,,Ik kreeg het gevoel dat zij allemaal met mij meeleefden. Het gaat automatisch. Maar het is de gedachte erachter, dat je met elkaar iedereen in de groep steunt.”
Ook andere deelnemers moesten hulp inschakelen door ziekte. ,,Toen we nog geen week bezig waren, hadden we al een zieke”, vertelt de Haagse. ,,Zij is uiteindelijk overleden. Dat was heel heftig, ze was zo lief. Ik denk dat we haar een jaar hebben meegemaakt, dan merk je wat het doet. Met haar, haar familie. En als bestuur kwamen we dichter bij elkaar. Dat was meteen een sprong in het diepe.”
Lees verder: