AOV naast Broodfonds?

reacties: 9

2012

Verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid vergelijken is een lastige klus. Door het grote aantal aanbieders en de verschillen in de persoonlijke situaties van mensen is het al snel appels met peren vergelijken. BroodfondsMakers verrichten daarom onderzoek naar de mogelijke besparingen bij het verlengen van de eigen risico periode naar twee jaar. Dat doen we door de leden van de Broodfondsen te vragen naar hun eigen ervaringen.

AOV naast Broodfonds
De kans op langdurige arbeidsongeschiktheid is niet erg groot, meer dan 95 procent van de zieke ondernemers is binnen twee jaar weer aan het werk. Maar je zal maar tot het kleine percentage behoren dat arbeidsongeschikt blijft hoe ga je dan in je inkomen voorzien?          

 

REACTIES: 9

Harrie Smits op: 3-05-2013

Ja, immers de inleg van het broodfonds raakt niet kwijt bij de verzekeraar.

Harrie Smits op: 3-05-2013

Weg met de AOV ! Er is een mogelijkheid om een éénmalig kapitaal te verzekeren bij arbeidsongeschiktheid. Belastingvrij en vrij te besteden. Je kunt er je lening ineens mee aflossen, woning en auto aanpassen et cetera. Dus niet iedere maand een beetje (belast) geld. Geen gedoe met jaarlijkse inkomensopgaven, hoge premies en bij arbeidsongeschiktheid eindeloze discussies met artsen, arbodiensten, reïntegrateurs en anderen. Het kapitaal wordt na blijvende (2 jaar) functionele AO uitgekeerd en dat is het dan. Mocht direct al duidelijk zijn dat de AO bljvend is (je mist bijvoorbeeld een ledemaat) dan wordt er direct uitgekeerd. De verzekering moet op maat worden gemaakt. Ik ben graag bereid dit op een vergadering uit te komen leggen. Of individueel. www.afac.nl --> contact.

Marcel Bakker op: 14-03-2013

Ik heb zelf de indruk dat je beter een offerte kan aanvragen bij een nieuwe verzekeraar dan je huidige AOV om te zetten naar een langere wachttijd. Het premieverschil bij wijziging is relatief gering. Hoe is jullie ervaring daarbij?

Jaro op: 6-02-2013

Op het moment ben ik ook bezig met offertes voor AOV te vergelijken. Het premieverschil tussen 3 maanden wachttijd en 3 jaar valt mij tegen. Ik heb ook een andere vraag, namelijk welk percentage arbeidsongeschiktheid verzeker je bij een wachttijd van 2 jaar. Ik dacht zelf dat dit een hoog percentage zou kunnen zijn, anders ben je niet meer arbeidsongechikt na 2 jaar. Maar mijn tussenpersoon formuleerde het zo: "Ik raad niet aan om de uitkeringsdrempel op 65 % te stellen. De kans dat de verzekeraar gaat uitbetalen is minimaal en u zult zelf in uw inkomen moeten voorzien bij een onvolledige arbeidsgeschiktheid."

Anton op: 14-12-2012

Bij een AOV is je premie foetsie, bij een broodfonds staat het nog steeds op je eigen rekening. Als plafond bereikt wordt in geval er geen zieken zijn hoef je niet meer te storten. Lijkt me prettiger dan een AOV waar je premie niet meer 'opeisbaar' is. Ik woon zelf in het buitenland dus het bruto-netto verhaal en aftrek tellen voor mij niet- dan wordt een AOV dus pas echt duur!

Nancy op: 30-11-2012

Ook ik denk erover om mijn huidige aov (verzekerd inkomen 39.000; wachttijd 1 maand) om te zetten naar een aov met een een wachttijd van 2 jaar. En die dan te combineren met een Broodfonds (met een uitkering van 2000 euro per maand). Van de offerte werd ik niet vrolijk: het verschil in premie is netto ongeveer 400 euro. Met de inleg voor het Broodfonds erbij kom ik dan veel hoger uit. Dat vind ik jammer, want ik vind het Broodfonds een sympathiek en aantrekkelijk alternatief, waar ik mee graag bij aansluit. Alleen met deze cijfers raak ik aan het twijfelen. Of zie ik nu iets cruciaals over het hoofd?

Hubrien op: 28-09-2012

@Basten. Zo eenvoudig is het (helaas) niet, maar het is ook niet heel erg moeilijk (zei de specialist...). Je huidige AOV heeft een BRUTO (belaste) uitkering en een BRUTO (aftrekbare) premie. Bij het Broodfonds wordt gewerkt met netto bedragen. Je moet dus het netto premieverschil en de netto uitkeringen vergelijken. In jouw voorbeeld: bruto 20.000 is per maand bruto 1.667, is netto (ik ken natuurlijk jouw bruto inkomen niet, maar stel een belastingdruk van 37% - vanaf 1/1/2013 het laagste tarief) 1.050. Het premieverschil is bruto 96, dus (bij 37%) netto circa 60. Bij 42% worden de netto bedragen overigens 967 en 56. Dit vergelijk je dan met bv. een netto maandinleg bij het Broodfonds van 1.000 met de daarbij behorende inleg. NB: dit is natuurlijk alleen maar een financiele vergelijking: het systeem van een broodfonds is best anders dan een AOV... hartelijke groet, Hubrien

Basten Fiselier op: 27-09-2012

Ik ben mij aan het oriënteren op een (nieuwe) AOV en evt. combi met broodfonds. Net offerte ontvangen van Amersfoorste. Ter vergelijking: bij een verzekerd bedrag van 20.0000 is de premie bij een eigen risicotermijn van 2 jaar 130 euro p/m, tegen 226 bij 30 dagen. (exclusief kortingen). Als ik het zo bekijk is een combinatie met een broodfonds voor de eerste 2 jaar interessant. Ik moet er wel bij zeggen dat mijn huidige AOV goedkoper is en ik nog niet heb uitgezocht wat dan het premieverschil wordt.

Olga Kruidhof op: 13-09-2012

Interessant onderzoek! Ik ben wel erg benieuwd naar het verschil in premie en wat je mogelijk bespaart als je de eigen risico periode verlengt met twee jaar. Zelf heb ik geen AOV.

Geef je reactie:

Geef je reactie:

Sitemap