AOV en broodfonds? Deel je ervaring!

reacties: 3

2012

Van alle ondernemers die langdurig ziek worden is 97 procent binnen 2 jaar weer aan het werk. Het Broodfonds kan daarmee het grootste deel dekken.Maar wat als je tot die 3 procent behoort die langer ziek is? Kies je voor een AOV naast het broodfonds? Dat is een van de meeste gestelde vragen. Des te meer reden om er in de broodfondsenquête van september 2012 aandacht aan te besteden, ingevuld door 212 van de 509 broodfondsleden. Van die 212 hebben er 40 naast het broodfonds ook een AOV afgesloten. Het grootste deel van de deelnemers, 80 procent, heeft er geen AOV naast. Van degenen die wel een AOV hebben, wil een deel dit opzeggen. En andersom: van de mensen zonder AOV is een aantal zich daarop aan het oriënteren.

AOV en broodfonds? Deel je ervaring!
"Bij Zilveren Kruis Achmea was 't heel snel geregeld!"

Een hoge premie of de onzekere uitkering is een veelgenoemde reden om geen AOV te hebben. 80 procent van de respondenten die nu geen AOV hebben, hebben nooit een AOV gehad. Sommigen zijn geweigerd vanwege hun ziekteverleden. Ruim 10 procent heeft wel een AOV gehad maar deze opgezegd toen ze lid van een broodfonds werden.

"Mijn tussenpersoon deed lastig. Ik heb mijn rechtsbijstandverzekering moeten inschakelen voordat de Amersfoortse overstag ging."

Van de deelnemers die wel een AOV hebben, gaat ruim 15 procent de verzekering alsnog opzeggen. Meer dan de helft heeft de verzekering aangepast of gaat dat binnenkort doen. Een kwart verandert niets en bij 10 procent is het niet gelukt om de voorwaarden aan te passen.

Iedereen die zijn verzekering heeft veranderd, heeft de eigenrisicoperiode aangepast van een paar maanden naar 2 jaar. Een klein deel heeft ook de looptijd van de verzekering veranderd of het verzekerde bedrag naar beneden bijgesteld. Aanpassingen aan de AOV zorgen bijna altijd voor een lagere premie, van een paar tientjes tot meer dan honderd euro per maand.

"Nationale Nederlanden doet niet aan twee jaar eigen risico."

Een ruime meerderheid heeft de AOV zonder problemen kunnen opzeggen of veranderen. Maar sommigen moesten zelfs rechtsbijstand inschakelen om de verzekeraar zover te krijgen. Anderen hebben hun verzekering om verschillende redenen niet aangepast of kunnen aanpassen. Zo bieden niet alle verzekeraars de optie van twee jaar eigen risico. Of de aanpassing levert niet voldoende financieel voordeel op. En in andere gevallen waren tussentijdse aanpassingen volgens de verzekeraar niet mogelijk.

In de loop van dit jaar komen we met een nieuwe enqûete. Zo willen we nog beter de ervaringen met AOV's in beeld krijgen, welke verzekeraars goed meewerken, bij wie het veel moeite kost enzovoorts. Wat is jouw ervaring met AOV? Deel ze.  

REACTIES: 3

Marjel op: 12-05-2013

Wij hebben een AOV bij Delta Lloyd die nog loopt tot najaar 2015, zo staat in ons contract. Zij willen daar niet van afwijken. Heeft iemand een idee of er mogelijkheden zijn om toch eerder te stoppen?

BroodfondsMakers op: 6-02-2013

Hallo Hubrien, Goed te lezen dat Nationale Nederlanden ook de mogelijkheid van een eigen risico van 2 jaar biedt. Een van de broodfondsleden had een andere ervaring en dit ook aangegeven in de enquête van vorig jaar. Ook met andere verzekeraars zijn verschillende en soms tegengestelde ervaringen. Daarom ook onze oproep om ervaringen te delen, zodat we een beter beeld krijgen hoe verzekeraars ermee omgaan. Dit kan inderdaad goed resulteren in een data-bank. Dank en goed voorstel! Andre Jonkers

Hubrien Meijaard op: 30-01-2013

Even een korte eerste reactie: zonder een oordeel te geven, maar bij Nationale Nederlanden kun je wel 2 jaar eigen risico krijgen. Ik denk daarom dat je erg moet oppassen met dit soort "reacties" in je blog te zetten, die gaan heel makkelijk een eigen leven leiden. In de AOV-markt verandert veel, ook wat betreft mogelijkheden en tarieven. Ik pleit dan ook voor een databank bij de Broodfondsmakers waar informatie van de diverse verzekeraars wordt gebundeld. Dan kun je wel gefundeerde informatie delen met de Broodfondsleden in het land!

Geef je reactie:

Geef je reactie:

Sitemap