Hoe het werkt

Het broodfonds is de nieuwe arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ondernemers, die werkt op basis van vertrouwen en onderlinge schenkingen.

Videos

Wat is het Broodfonds?

Ziek? Zo werkt een Broodfonds

meer >minder >

Hoe het werkt

Broodfondsen zijn gebaseerd op vertrouwen. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening.

Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Vrijwel alle zieke ondernemers zijn binnen twee jaar weer aan het werk, daarom duren deze schenkingen maximaal twee jaar. Er is ook een eigen risico: de eerste maand na ziekmelding is voor eigen rekening.

In ieder broodfonds bestaan verschillende inkomens naast elkaar. Deelnemers kiezen hun schenkingsniveau en zetten elke maand het bedrag opzij dat bij dat inkomen hoort. Wie een hoog schenkingsniveau kiest, schenkt hogere bedragen dan iemand die voor een laag schenkingsniveau kiest. De voorwaarden zijn voor iedere deelnemer gelijk. De schenking moet passen bij het maandinkomen dat iemand heeft.

In een broodfonds neem je samen de besluiten. Deelnemers besturen hun eigen broodfonds en hebben direct invloed op het beleid. Dat werkt nu al goed voor duizenden zelfstandigen in heel Nederland.

meer >minder >

Voor wie

In een broodfonds kunnen allerlei beroepen meedoen: timmerlieden, schrijvers, ontwerpers, filmers, boeren, verpleegkundigen, boekhouders, koks, kappers. Ook zelfstandigen met personeel, vennoten van een VOF, maten in een maatschap en directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) van een BV kunnen lid zijn van een broodfonds.

Je kunt meedoen aan een broodfonds:

  1. als je langer dan een jaar zelfstandig ondernemer bent; 
  2. als je minimaal €750,- gemiddeld per maand haalt uit de netto winst van je onderneming; 
  3. als je bij toetreden arbeidsgeschikt bent

Deelnemers aan een broodfonds spreken af om elkaar financieel te steunen. Daarom is het zo belangrijk dat je de mensen in je broodfonds kent en vertrouwt. En daarom kun je je alleen bij een bestaand broodfonds aansluiten, als anderen je voordragen.

Je kunt zelf een nieuw broodfonds oprichten als je minimaal vijfentwintig ondernemers hebt uit je netwerk die mee willen doen. Om meerdere arbeidsongeschikten tegelijk te kunnen steunen, moet een opgericht broodfonds naar veertig deelnemers groeien. Het maximum is vijftig mensen. Kijk bij zelf beginnen hoe je een broodfonds opricht.

meer >minder >

Waarom Broodfonds

Een ondernemer die door ziekte geen omzet heeft, heeft geen inkomen. Wie langdurig ziek wordt moet een flinke financiële reserve hebben of leningen afsluiten. Ondernemers kunnen geen beroep doen op de sociale vangnetten voor werknemers. Ze kunnen wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten die uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Slechts een derde van bijna een miljoen zelfstandigen in Nederland heeft zo'n verzekering.

Vaak duur en ingewikkeld

  • Een AOV kent veel voorwaarden, uitsluitingen en uitzonderingen. In het aanbod zitten grote verschillen, zodat AOV's lastig zijn te vergelijken.
  • Als verzekerde heb je geen invloed op het beleid. Verzekeringsmaatschappijen bepalen de premie en beslissen of iemand een uitkering krijgt.
  • Vanwege de schaalgrootte is er sprake van anonimiteit bij grote verzekeraars. Anonimiteit leidt tot regeldruk, controles en keuringen.
  • Je kunt maar een percentage van het inkomen laten verzekeren. Uitkeringen kunnen lang op zich laten wachten.
  • Mensen met een medisch verleden vormen een risico en betalen daarvoor meer premie. Mensen ouder dan 50 jaar betalen een hoge premie.
  • Als je volgens de berekeningen van de verzekeraar een risicovol beroep hebt, leidt dat tot een hogere premie. Ook als je al jaren zeer veilig werkt.
meer >minder >

Wat het kost

Ieder broodfonds richt een vereniging op, die wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als vereniging heb je een eigen verenigingsrekening voor alle gezamenlijke kosten.

De eenmalige opstartkosten zijn € 250 per deelnemer bij nieuwe groepen. Langer bestaande broodfondsen hanteren soms een ander bedrag. Ga je meedoen aan het broodfonds dan betaal je dit. 
Daarnaast is er een maandelijkse contributie van € 10 per deelnemer. 
Deze kosten maak je over naar je eigen broodfonds. 

Van de €250 eenmalige inschrijfkosten is € 40 voor je eigen broodfondsvereniging en € 210 gaat naar de BroodfondsMakers, die de oprichting in goede banen leiden en de administratie voor de groep opzetten. Tot maximaal 40 leden factureren de BroodfondsMakers per Broodfonds deze eenmalige €210,-. BroodfondsMakers begeleiden bij het opzetten van de vereniging en het bestuur, het openen van alle bankrekeningen en BroodfondsMakers verrichten de administratie. Kortom alles wat nodig is om een nieuw groep te laten functioneren.

Uit de € 10 maandelijkse contributie worden de doorlopende kosten betaald: verenigingskosten, bankkosten en administratie. BroodfondsMakers rekenen van de tien euro contributie €6,- voor onder meer: administratie werkzaamheden, faciliteren van broodfonds leden- en besturenportal, verrichten van schenkingen, doen van controles, vraagbeantwoording, verzorgen trainingen. 

meer >minder >

Schenkingsniveaus

Iedere deelnemer opent een eigen bankrekening, je broodfondsrekening. Hierop zet je elke maand je inleg. Hoe hoger de schenking die je hebt gekozen, hoe hoger je maandelijkse inleg is. De schenking die je kiest moet passen bij je winst uit je onderneming.

Kijk hier voor de verschillende schenkingsniveaus.

Deelnemers kunnen twee keer per jaar hun schenkingsniveau aanpassen, per 1 januari of per 1 juli. Een maand voor deze datum geef je dit door aan de administratie van het Broodfonds. 

meer >minder >

Ervaringen

Een broodfonds biedt onverwachte voordelen, blijkt uit de ervaringen. In verband met de privacy zijn de namen veranderd.

Timmerman René, met zijn hand in een schaafmachine
De afgelopen twintig jaar was René als timmerman nooit langer dan een week uit de running geweest. Als je met je handen werkt, let je altijd extra goed op. Maar een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. René was bezig met de schaafmachine toen hij heel even zijn evenwicht verloor door een grote knal buiten zijn werkplaats. In die fractie van een seconde werd de duim van René geraakt en raakte hij gewond. Hij moest een hersteloperatie ondergaan. René: “Als je bedrijf tijdelijk plat ligt en je ook verantwoordelijk bent voor je gezin, slaat de stress je om de oren. Het broodfonds bleek een enorme steun, omdat broodfondsleden me berichten stuurden en me allerlei tips gaven. Het duurde maar drie maanden, mijn broodfonds betekende in die tijd meer voor me dan alleen de schenkingen."

Lichttechnicus Stacey, kon een halfjaar niet werken
Op doktersadvies moest lichttechnicus Stacey een halfjaar rust nemen om haar rug niet te overbelasten. Rugklachten zijn nooit leuk, maar helemaal niet als je iedere dag fysiek bezig bent met je werk. Stacey mocht een halfjaar niet bewegen, was aan huis gekluisterd en had al die tijd geen inkomsten: een gat van ongeveer 9000 euro. Stacey: “Gelukkig kreeg ik schenkingen uit mijn broodfonds. Ik moet daarbij zeggen dat ik gelukkig geen big spender ben. Maar in mijn eentje had ik het bedrag nooit bij elkaar gekregen."

Adviseur duurzaamheid Maarten, had een burn-out
Door een burn-out moest Maarten vrij plotseling al zijn werkzaamheden stilleggen. Hij moest opdrachten weigeren en klanten teleurstellen. Zijn ziekte betekende ook een totale stop van inkomsten. Dankzij de schenkingen uit zijn broodfonds kon Maarten zijn maandlasten betalen en werken aan zijn herstel. Maarten was diep onder de indruk: “Ik las de lange rij namen die verscheen op mijn bankafschriften: dankzij al die mensen kon ik die moeilijke tijd doorkomen. Dat deed me heel erg goed.” Maarten kon in fasen weer starten en was na driekwart jaar weer aan het werk.

Boekhouder Ellis kreeg borstkanker
Veel mensen krijgen te maken met kanker. Boekhouder Ellis bleek bij een controle borstkanker te hebben. Zij moest chemokuren ondergaan en kon soms wel en soms helemaal niet meer werken. Het werken als boekhouder bood haar afleiding en bracht zoals ze het zelf omschrijft, de nodige structuur aan in het dagelijks leven. Ellis vroeg daarom gedurende de vijf maanden van haar behandeling en herstel vijftig procent schenkingen van haar broodfonds. Iemand in haar broodfonds kon een deel van haar werkzaamheden overnemen.

 

meer >minder >

10 voordelen

1 Heldere afspraken
Een broodfonds draait om eenvoud. Elke afspraak is begrijpelijk. De uitgangspunten zijn voor iedereen in een broodfonds hetzelfde (zie: hoe het werkt). Ieder broodfonds kan wel een aantal eigen keuzes maken.

2 Je geld blijft van jou
De inleg stort je iedere maand op je individuele broodfondsrekening. Dit geld blijft na aftrek van contributie en eventuele schenkingen van jezelf. Als je uit je broodfonds stapt, kun je het saldo gewoon meenemen.

3 Transparant
Een broodfonds is overzichtelijk en de deelnemers kennen elkaar. Iedereen weet wanneer en wie er een schenking ontvangt en wat de kosten zijn.

4 Gelijke voorwaarden
De voorwaarden zijn voor iedere deelnemer dezelfde. Mensen die ouder zijn, een ‘risicovol’ beroep hebben of een ziekteverleden hebben, betalen geen hogere maandelijkse inleg.

5 Eenvoudig in- en uitstappen
Je zit nooit vast aan een broodfonds, je kunt op meerdere momenten per jaar in of uit een broodfonds stappen.

6 Verantwoord
Je maandelijkse inleg is bestemd voor schenkingen en is op korte termijn opvraagbaar. Er wordt niet mee belegd. Het geld van de deelnemers komt op een individuele betaalrekening. 

7 Toekomst
Iedereen loopt het risico op ziekte. In een broodfonds heb je betere kansen om je bedrijf na arbeidsongeschiktheid weer voort te zetten.

8 Betaalbaar
Een broodfonds is betaalbaar, omdat het overzichtelijk en kleinschalig blijft en de deelnemers elkaar kennen. Ga naar wat het kost

9 Zelf doen
In een broodfonds regelen mensen hun eigen vangnet: ze helpen zichzelf en elkaar. In de praktijk is gebleken dat mensen in broodfondsen elkaar, naast financiële steun, ook helpen door werk over te nemen of advies te geven.

10 Stap voor stap
Na een langdurige ziekte kun je stap voor stap weer aan het werk. De schenking kan omlaag als je weer gedeeltelijk kunt werken. Voorbeelden uit de praktijk vind je hieronder.

meer >minder >

Sitemap