Zelf beginnen

Hoe kom je in een broodfonds? Een paar praktische stappen bij de oprichting van een broodfonds.

Nieuw broodfonds

  1. De eerste fase voor een nieuw broodfonds is de informatiebijeenkomst. Een groep initiatiefnemers kiest een tijdstip en een plek en brengt de eerste twintig belangstellenden bij elkaar. Vanaf twintig belangstellenden komen De BroodfondsMakers een presentatie geven om de uitgangspunten uit te leggen en praktische vragen te beantwoorden. Ze geven voorbeelden uit de praktijk van de bestaande broodfondsen.
  2. Na de eerste informatiebijeenkomst volgt de afsprakenbijeenkomst. Deelnemers maken afspraken die worden vastgelegd in het eigen reglement. Bijvoorbeeld de eigenrisicoperiode of de regiogrenzen. Ook wordt een bestuur gekozen.
  3. Zodra er twintig deelnemers zijn volgt de daadwerkelijke oprichting (lees: waarom minimaal twintig deelnemers). Deelnemers schrijven zich in, waarna de bankrekeningen worden geopend en de administratie wordt opgezet . Deze fase duurt anderhalve maand.
  4. De vierde fase is de officiële start van het broodfonds. Er is een feestelijke oprichtingsbijeenkomst geweest en iedereen legt maandelijks geld opzij voor zijn broodfonds.

Eenmaal gestart, kan een broodfonds vier keer per jaar nieuwe leden toelaten om naar veertig tot vijftig deelnemers door te groeien. Vijftig deelnemers is het maximum, lees hier waarom.

Wil je je eerst oriënteren, kijk dan op deze agenda of er bij jou in de buurt een informatiebijeenkomst is. Je kunt er kennismaken met ondernemers die ook een broodfonds willen starten. Aanmelden kan hier. Wil je zelf een informatieavond organiseren neem dan contact met ons op!

meer >minder >

Bestaand broodfonds

Meedoen met een bestaand broodfonds is een andere manier om je aan te sluiten. Het is belangrijk voor een broodfonds dat de deelnemers elkaar kennen. In veel gevallen kun je meedoen met een bestaand broodfonds als een deelnemer je wil voordragen.

Maar soms kun je ook kennismaken via het bestuur of een welkomstcommissie en kun je op die manier lid worden. Kijk op de kaart welke groepen op groen staan!

Vraag rond in je vriendenkring, check de Linkedin-groep Broodfonds of kijk op de kaart met broodfondsen om te zien waar in je eigen regio een broodfonds zit.

meer >minder >

Kaart broodfondsen

Groen
Broodfondsen met de kleur groen staan open voor geïnteresseerden, via het mailadres kun je contact met hen opnemen. Let op! Als er bij de groene groepen staat: Toelating op introductie via een bestaand lid, moet je zelf kunnen aangeven wie uit de groep je kent die jou kan introduceren.

Oranje
Broodfondsen met de oranje kleur zitten vol of staan inmiddels alleen open voor mensen die door een van de bestaande leden geïntroduceerd worden.

Geen groep in je omgeving?
Neem contact met ons op: info@broodfonds.nl 
Bij voldoende mensen uit dezelfde omgeving organiseren we een algemene informatieavond waaruit een nieuw broodfonds kan ontstaan. 

meer >minder >

Sitemap